Mając w domu urządzenie Thermomix z łatwością przygotujesz mocno czekoladowe brownie. W dalszej części wpisu znajduje się sprawdzony przepis na doskonałe miękkie i lekko ciągnące ciasto brownies, które zachwyca smakiem.
Składniki na brownie:
- 135 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 250 g cukru
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka.
Receptura na Brownie:
Na początek w suchym naczyniu rozdrabniamy 100 g czekolady przez 4 sek./obroty 8, odstawiamy na później do posypania brownie w formie (przed pieczeniem). Kolejną porcję 200 g czekolady także rozdrobnić przez 4 sek./ obroty 8, po czym dodać cukier, masło i podgrzać 6 min./ 60 st.C / obroty 2. Ostudzić masę przez ok. 5 minut po czym wsypać mąkę i wbić jajka, tak powstałą masę na brownie wymieszać w Thermomix 20 sek./ obroty 4. Całość przelać do formy i posypać rozdrobnioną wcześniej czekoladą. Odpowiedzią na pytanie, ile czasu piec ciasto brownies, jest czas 30 do 35 min. w 160 stopniach C.
Jeśli akurat nie masz pod ręką czekolady, w sieci znaleźć można także niejeden przepis na brownie z kakao, które nie wymaga jej użycia. Ponadto dzięki wykorzystaniu odpowiednich składników takie ciasto brownies można przygotować w wersji wegańskiej lub dietetycznej. Deser który również polecam są oponki wykonywane w Thermomix.
Ciastka czekoladowe brownie – nie tylko dzieci je uwielbiają!
Po przeczytaniu tego wpisu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciastka czekoladowe brownie, które w łatwy sposób formuje się przy pomocy łyżki. Poniżej lista potrzebnych składników oraz przepis na ten błyskawiczny deser.
Przepis na ciastka czekoladowe:
- 220 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 30 g masła
- 35 g mąki tortowej
- 130 g cukru
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia.
Pierwszym krokiem jest rozdrobnienie czekolady na ciastka czekoladowe brownie przez 5 sek./ obroty 7. Po dodaniu masła całość podgrzewamy przez 5 min./50 stopni/ obroty 1, następnie przelewamy do miseczki i odstawiamy.
Do miksowania jajek z cukrem należy założyć motylek, etap ubijania powinien trwać 3 min./ obroty 4. Po tym czasie zmniejsza się obroty do poziomu 2 i nadal miksując wlewa stopniowo czekoladę, czas to około 90 sek. Na koniec dodaje się mąkę i miesza 20 sek./ obroty 2, zgarniając ciasto ze ścianek naczynia przy użyciu kopystki. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie, jak długo powinny się piec ciastka czekoladowe brownie, odpowiadamy, że potrzebny jest czas 10-12 minut w temp. 180 stopni C.