Błyskawiczne ciasto kruche FIT

ciasto kruche Tarta

Stworzenie dietetyczny i apetyczny deser np. szarlotkę na kruchym spodzie czy wyśmienite tartaletki z owocami. Ciasto kruche FIT Thermomix, które pokochają wszyscy. Będziesz potrzebować zaledwie kilku składników.

Przepis na doskonałe i kruche ciasto:

  • 50 g cukru kryształu
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 160 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli.

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczamy w naczyniu thermomix, jeśli nie wiesz, jak długo powinno się zagniatać ciasto kruche Thermomix, poniżej znajdziesz odpowiedź, ile czasu powinien trwać ten etap. Mieszamy bowiem ok. 40 sek na obrotach 5, po czym formujemy z ciasta kulę, i owiniętą folią aluminiową schładzamy w lodówce przez 30 minut. Po wyklejeniu dna formy ciasto piecze się w temperaturze 180 stopni C. Ile czasu piec ciasto kruche thermomix nie jest jednoznaczna, czas pieczenia wynosi odpowiednio:

  • 30 min. w przypadku spodów do ciast z kremami
  • 10-15 min. podpiekanie wstępne, a następnie jeszcze do 35 min. po wyłożeniu pozostałych składników np. w przypadku szarlotki.

Tarta thermomix na słodko lub na słono

Łatwa w przygotowaniu tarta thermomix sprawdzi się zarówno jako pyszny deser lub szybka, słona przekąska na imprezę. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić krok po kroku ciasto kruche Thermomix tarta, które przy minimalnej modyfikacji wpisuje się w oba scenariusze.

Składniki na tartę:

  • 130 g mąki tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka
  • szczypta soli.

Przygotowując tartę Thermomix w wersji wytrawnej wystarczy zastąpić podaną wagę cukru pudru analogiczną wagą mąki. Wówczas uzyskamy przepis na doskonałą bazę pod tartę np. z masą serowo – jajeczną, nadzieniem warzywnym lub dodatkami mięsnymi. Przepysznym deserem są faworki również w wykonaniu w urządzeniu Thermomix.

Składniki na ciasto kruche, czyli mąkę, masło, cukier oraz sól, umieszczamy w misie urządzenia Thermomix i mieszamy przez 1 min./ interwał. Po tym czasie dodajemy żółtka i kontynuujemy mieszanie przez 2 min./ interwał. Kulę ciasta owiniętą w folię schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciastem wykładamy formę do pieczenia tarty, możemy je ponakłuwać widelcem.

szybka tarta

Pozostaje kwestia jak długo piecze się ciasto kruche Thermomix, zwykle ten proces trwa około 20 min. w temp. 190 stopni C. By uniknąć nierównej, wyrośniętej powierzchni tartę możemy upiec z obciążeniem, tj. na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na nim np. suchą fasolę lub groch. Po 10 minutach pieczenia takie obciążenie usuwamy i podpiekamy kolejne 10 min.