Jak ugotować tapiokę?

tapioka z jagodami

Tapioka staje się coraz popularniejszym w Polsce dodatkiem do dań czy lekkich wypieków. Jest to ciekawy produkt o wielu wartościach odżywczych, który idealnie sprawdza się jako składnik deserów czy zamiennik makaronu. Tapioka najbardziej kojarzona jest z przysmakiem zwanym bubble tea – azjatyckim napojem na bazie herbaty. Czy w takim razie przyrządzanie tapioki jest trudne? Nie do końca. Podpowiemy, jak ugotować tapiokę do bubble tea i nie tylko. Sprawdź, jak ugotować tapiokę i co warto o niej wiedzieć.

Tapioka – czym jest i jakie ma właściwości?

Tapiokę pozyskuje się z bulw manioku, uprawianego w Ameryce Południowej, Afryce i Azji.  Tym samym mowa tutaj o przysmaku dosyć egzotycznym. Podczas mielenia bulw otrzymywana jest skrobia, której nadaje się formę bezbarwnych kulek lub mączki – to właśnie tapioka. Dzięki temu, że tapioka ma neutralny smak, można ją dopasować do wielu dań, w tym również potraw na obiad czy kolację. Przykładowo, deser z tapioki z musem owocowym będzie idealnym pomysłem na towarzyskie spotkanie. Tapioka nadaje się także do zagęszczania zup czy sosów, ponieważ dodaje potrawie gęstości i pożywności. Nie ma wątpliwości, że przepis na tapiokę sprawdza się w wielu sytuacjach, ponieważ jest ona wyjątkowo uniwersalna.

Jak ugotować tapiokę? Kilka porad

Składniki do gotowania tapionki:

  • tapioka – ok. 4 łyżki,
  • 1,5 szklanki wody.

Przygotowanie tapioki w domu:

  1. Na początek gotujemy wodę w garnku i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Kiedy woda się gotuje, wrzucamy do niej kulki tapioki. Co jakiś czas sprawdzamy, czy nie wchłonęły całego płynu i dolewamy na bieżąco oraz mieszamy (można też odcedzać kulki i zagotować wodę od nowa). 
  3. Kiedy kuleczki tapioki staną się przeźroczyste, jest już gotowa. 

Wiesz już, jak powinno się gotować tapiokę na wodzie. A jak ugotować tapiokę na mleku? Są dwa proste przepisy:

  1. Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin.
  2. Zagotować mleko, wrzucić kuleczki tapioki i gotować pod przykryciem. Ile czasu powinno się gotować tapiokę na mleku? 20-40 minut powinno wystarczyć. 
tapioka

Niektóre źródła podają również, że tapiokę należy namoczyć i zostawić na całą noc w wodzie. Nie zawsze jednak znajdziemy taką informację u producenta. Do tapioki można dodawać różne dodatki, moim ulubionym są jagody, które polecam. Na deser również można przygotować pyszne placki z cukinii.

Kolacja z tapioki, deser z tapioki i inne pomysły

Tapioka nadaje się nie tylko do bubble tea, choć to z tego napoju jest właśnie rozpoznawalna. Z tapioki można zrobić pyszne puddingi na słodko i inne lekkostrawne desery. Sprawdzi się również w sałatkach jako zamiennik makaronu czy ryżu. Tapioka nadaje się także do zrobienia bezglutenowych placków, naleśników czy racuchów. Kuleczki tapioki są zatem bardzo wszechstronnie wykorzystywane w kuchni i mogą stanowić ciekawe składniki przepisów na słodkie i słone dania. Nie tylko urozmaicą posiłki, ale również sprawdzą się dla osób cierpiących na niestrawność lub szukających lekkich i zdrowych produktów. 

Wiesz już, jak zrobić tapiokę. Nie jest to wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Warto zatem przynajmniej od czasu do czasu zdecydować się na ten przysmak. Możesz wybrać nasz przepis na tapiokę lub eksperymentować po swojemu. Sposobów na jej pyszne przyrządzenie jest całkiem sporo.