Gotowanie zupy grochowej

zupa grochowa

Zupa grochowa zajmuje czołowe miejsce na liście ulubionych zup większości Polaków. Jest rozgrzewająca, sycąca i smaczna, dzięki czemu idealnie nadaje się na obiad w porze jesienno-zimowej. Jednogarnkowa grochówka jest zatem absolutnie kultowa. A czy przygotowanie tej zupy jest trudne? Nic bardziej mylnego! Podpowiemy, jak ugotować zupę grochową w taki sposób, aby cieszyła nas niepowtarzalnym smakiem. 

Zupa grochowa – tradycyjna zupa wojskowa

Grochówka jest określana jako zupa z wojska. Tradycyjnie w wojsku gotowało się ją w garze wraz z boczkiem, kiełbasą i ziemniakami, a jej zadaniem było zregenerować wojaków po trudnych dniach. Bazą zupy grochowej jest oczywiście groch, który zapewnia sytość na długi czas. W połączeniu z ziołami wspomagającymi trawienie oraz wędzonką, grochówka stanowi idealny przepis na pożywny posiłek, zastępując nawet drugie danie w porze obiadowej. Najlepiej smakuje podana z pajdą pełnoziarnistego chleba, grzankami lub pszenno-żytnim pieczywem. Ostatecznie jednak nie istnieje jeden przepis na to, jak zrobić zupę grochową, a tym bardziej, z czym ją podawać. Warto kierować się ogólnymi wskazówkami, a w szczegółach zdać się na własny gust.

Jak ugotować zupę grochową?

Składniki na grochówkę:

  • 300 g grochu łuskanego suchego,
  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 g boczku,
  • 3 łyżki oleju,
  • kiełbasa – ok. 300 g,
  • litr wody,
  • przyprawy – majeranek, sól, pieprz, czosnek.

Oczywiście powyższe przyprawy to sugestie. Stanowią one godne uwagi połączenie, zapewniając dobry smak zupy. Jednak każdy ma nieco inny gust, przez co może mu odpowiadać odmienna mieszanka przypraw. Warto poeksperymentować w tym obszarze, aby znaleźć idealny dla siebie przepis na grochówkę. Inną znakomitą zupą jest barszcz ukraiński, tutaj znajdziesz przepis jak ugotować barszcz ukraiński.

Przepis przygotowania zupy grochowej:

  1. Namaczamy wcześniej groch – zostawiamy w garnku z wodą na minimum trzy godziny. Zaleca się jednak namaczanie grochu przez całą noc.
  2. Uprzednio namoczony groch gotujemy pod przykryciem przez około godzinę z dodatkiem szczypty soli. Warto wcześniej przepłukać ziarna i zagotować w świeżej wodzie. Podczas gotowania usuwamy pianę, która pojawi się na wierzchu.
  3. W międzyczasie kroimy warzywa w kostkę. Wsypujemy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy. Jak długo? 15 minut powinno wystarczyć.
  4. Kroimy ziemniaki w kostkę, dodajemy do gotujących się warzyw i gotujemy, aż zmiękną.
  5. Szatkujemy drobno cebulę, boczek kroimy na kawałeczki i smażymy na patelni. Kiedy lekko się podsmażą, wrzucamy do garnka z warzywami. Przyprawiamy majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
  6. Do zupy dodajemy również ugotowany groch z wodą oraz półplasterkami kiełbasy. Ile czasu gotować zupę na tym etapie? 10-15 minut wystarczy, aż warzywa staną się miękkie. 
  7. Zupa grochowa jest już praktycznie gotowa. Możemy ją przyprawić do smaku lub zagęścić mąką. 
  8. Na deser idealnie pasuje tapioka z jagodami, która znajduje się na stronie.

Grochówka – smaczna i rozgrzewająca

Jak widać, przygotowanie zupy grochowej jest dosyć proste. Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym oraz charakterystycznemu smakowi będzie idealnym daniem podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Rozgrzeje, zregeneruje i nasyci na długo, zaspokoi więc nawet największy głód. Duża w tym zasługa nie tylko grochu, ale także dodatków w postaci ziemniaków, kiełbasy i boczku. Dla urozmaicenia zupę grochową można podać także w wersji z makaronem, kluseczkami i kleksem śmietany. Warto eksperymentować i próbować różnych wariantów, aby znaleźć swój ulubiony patent na grochówkę.