Ajerkoniak to doskonały sposób na szybkie przygotowanie tego smacznego napoju alkoholowego. W Polsce kojarzony jest z wyjątkowymi okazjami i spotkaniami w gronie rodziny i przyjaciół. Jak zrobić ajerkoniak Thermomix i ile czasu zajmuje wykonanie tego trunku?
Szybki przepis na ajerkoniak Thermomix
Przedstawiamy szybki przepis na ajerkoniak Thermomix, który nie tylko pozwoli zaoszczędzić czas, ale również zaskoczy łatwością i prostotą wykonania.
Będziesz potrzebował następujących składników:
- 4 żółtka jaj,
- 150 g cukru,
- 250 ml mleka,
- 250 ml śmietanki kremówki (30-36% tłuszczu),
- 100 ml brandy lub koniaku,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli
przepis na wykonanie ajerkoniaku
Pracę rozpocznij od umieszczenia żółtek i cukru w misie Thermomixu. Ustaw czas na 2 minuty, temperaturę na 70 stopni Celsjusza i prędkość urządzenia na 4. Następnie dodaj mleko i mieszaj w tym samym programie przez 4 minuty. Dołóż śmietankę, brandy lub koniak, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Ustaw czas na 2 minuty i prędkość na 4. Przełóż ajerkoniak do butelki i schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny, przed podaniem. Ajerkoniak w urządzeniu Thermomix gotowy, teraz wystarczy go przelać do odpowiednich kieliszków i delektować się wybornym smakiem.
Ile czasu zajmuje przygotowanie ajerkoniaku Thermomix?
Jeśli zastanawiasz się, ile czasu zajmuje przygotowanie ajerkoniaku Thermomix, to będzie około 10 minut, plus czas schładzania w lodówce. Ajerkoniak ze względu na łatwość jego wykonania w warunkach domowych, stanowi doskonałą okazję dla wielu osób do eksperymentowania z różnymi wersjami przepisów i dodatków smakowych. Jest to dobry wybór dla tych, którzy cenią sobie naturalne produkty i wybierają zdrowsze składniki. Ajerkoniak w urządzeniu Thermomix zachwyca przede wszystkim swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Wyczuwalne są w nim nuty słodkie, waniliowe i mleczne. Można go wzbogacić poprzez dodatek cynamonu – takie rozwiązanie będzie idealne w nieco chłodniejszy czas.