Gulasz wieprzowy to potrawa węgierska, charakteryzuje ją duża ilość pomidorów i papryki przez co jest bardzo pikantny, przepis ze świeżymi pomidorami. Poniżej z przepisu dowiesz się jak zrobić wyśmienity i miękki gulasz z pomidorami z mięsa wieprzowego, który jest przepisem prosto z Węgier, taka potrawa jest na Węgrzech bardzo popularna, można powiedzieć że to tradycyjne danie. Pamiętajcie że sos wieprzowy należy dusić do miękkości. Zdjęcia gulaszu wieprzowego są wykonane przy przyrządzeniu potrawy. Dla firm fotografia przemysłowa jest w wykonaniu przy użyciu najlepszego sprzętu i z dodatkowym posiłkiem. Za to fotografia industrialna posiada wiele przydatnych zastosowań. Skuteczne o wysokiej jakości zdjęcia dla firm.
Szukając ciekawego pomysłu na szybki i sycący obiad, warto sprawdzić opcję, jaką jest gulasz wieprzowy, podany z dowolną kaszą, makaronem, kluskami śląskimi, ziemniakami lub pieczywem oraz surówką z kapusty. Gulasz podobny do gulaszu wołowego, z różnicą w konsystencji. Kuchnia Węgierska w tradycyjnym wydaniu.
Do przyrządzenia gulaszu sprawdzi się zarówno karkówka jak i łopatka lub szynka, dobrym wyjściem jest też połączenie kawałka chudszej szynki np. z karkówką. W zależności od dostępności można użyć świeżych pomidorów lub tych z puszki.

Czas: 2 godz. Porcje: 5 Koszt: 30 zł.
Składniki:
- mięso wieprzowe 70 dag (łopatka lub karkówka)
- świeże pomidory 500 g (lub puszka pomidorów)
- bulion 600 ml
- cebula 1
- olej roślinny 3 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- mąka pszenną 40g
- słodka papryka
- czarny pieprz
- suszony tymianek
- sól
- oregano
Warto poznać ten sprawdzony przepis na gulasz, który w odpowiedniej, ulubionej formie podania uświetni rodzinny obiad. Dobrze doprawiony gulasz wieprzowy powinien być przyprawiony aromatycznymi ziołami takimi jak tymianek i oregano, pasującymi do smaku pomidorów, głębi smaku dodaje też słodka papryka i świeży czosnek. Ciekawy smak możemy osiągnąć przez dodanie ulubionych warzyw np. papryki, pieczarek, marchewki czy fasolki szparagowej, które także wizualnie wzbogacą danie.
Miękki gulasz wieprzowy:
1. W Polskim wykonaniu miękki gulasz wieprzowy z warzywami można przygotować oczywiście z puszki jako przyśpieszone danie, ale smak świeżych pomidorów i papryki jest wart zachodu. Sos z wieprzowiny przygotujesz również z łopatki, karkówki oraz z dodatkiem grzybów, kiedyś robiliśmy z dodatkiem szynki, ale to już zależy jak komu smakuje.
1. Wieprzowy gulasz, jak zrobić? Umyć mięso, osuszyć, pokroić w kostkę o bokach 2,5 cm. Oprószyć wieprzowinę mąką i umieścić na rozgrzanym oleju w patelni, lekko zrumienić.
2. Gdy mięso nabierze koloru przełożyć je do garnka, dodać pokrojoną w pół krążki cebulę i czosnek. Dodać obrane, pokrojone pomidory (lub puszkę pomidorów), zalewać wszystko bulionem i wymieszać. Polecam również spróbować pyszną zupę gulaszową na ostro ze słodką papryczką oraz z pikantną papryczką oraz leczo z cukinii z cukinią oraz z papryczką w proszku.
3. W trakcie duszenia, gulasz doprawić pieprzem, solą, słodką papryką, tymiankiem, oregano. Wieprzowinę dusić ok. 1 godziny, do czasu aż będzie miękkie.
4. Gulasz wieprzowy można jeszcze zagęścić zasmażką jeśli jest za rzadki, na koniec jeszcze wkroić szczypiorek. Podawać z kaszą, ziemniakami, makaronem lub z pieczywem.
5. Do gulaszu można jeszcze dodać pieczarek, marchew, fasolkę szparagową i inne warzywa.
– Przepis na zupę gulaszową z ziemniakami.
Z dalszej części wpisu dowiesz się, jak zrobić to pyszne danie, aby miękkie i kruche mięso skąpane w aromatycznym sosie, zachwycało swoim smakiem i aromatem.